Resemästaren berättar

Tillsammans med våra vänner i föreningen far vi på resor och expeditioner till sådana mål som normalt inte ingår i vanliga researrangörers kataloger. Många föreningsresor tillkommer dessutom på medlemmarnas egna initiativ.Exempel på genomförda resor är:

  • Kalahariöknen och Okavangodeltat i Botswana
  • Kalashfolket och Hunzadalen i Pakistan
  • Djurvärlden och kontraster i Argentina
  • Regnskogens pygméer och flodfärder i Kongo
  • Trädhusfolken på Nya Guinea
  • Västafrikansk odyssé
  • Det okända Peru
  • Söderhavets kulturer

Utförligare presentation av aktuella resor finns dels i Briefing och dels om du klickar på knapparna till vänster.

SGS-resorna är mycket populära och blir ofta fulltecknade på kort tid. Vänta inte för länge med din anmälan!


I de fall det förväntas fler anmälningar än det finns platser på resorna kommer en lottdragning om deltagande att äga rum. Ladda hem beskrivningen av hur lottningen går till, i PDF-format, genom att klicka på ”ikonen”.

VOLGA – jubileumskryssning 26/9 – 7/10 2013 alt. 22/9 – 8/10 2013
Nu är vi i full gång med detaljplaneringen för att erbjuda alla medlemmarna i SGS en tredje kryssnings-destination. Efter de mycket uppskattade kryssningarna i Karibien och på Donau är det denna gången främst den spännande ryska floden Volga som färden gäller. Lagom till föreningens 25-årsjubileum hösten 2013 tänker vi chartra det förnäma kryssningsfartyget M/S Alexander Pushkin för en tolv dagars innehållsrik flodfärd från Moskva till Perm.
Guldkusten med Magnus Andersson 15/1 – 7/2 2014
Följ med på denna ovanliga SGS-resa till de tre västafrikanska länder som anses vara voodoo-kulturens vagga. Härifrån spreds ursprunget till voodoon med bland annat slavhandeln till Haiti och Brasilien, men även till Kuba och andra länder i Västindien. I främst Togo och Benin, men även i Ghana lever den starkt kvar och har än i dag en framträdande roll i det dagliga livet. Vi kommer ofta att stöta på voodoon på vår färd och får bland annat se präster eller voodooanhängare utföra sina offerceremonier vid heliga altare och offerplatser.
Guatemalas mayakultur förr och nu 3/2 – 18/2 2014
SGS-resan är inriktad på att låta oss alldeles särskilt uppleva dagens mayabefolkning och lyssna till hur de själva upplever sin situation idag, ”i kläm mellan forntid och framtid”. Under resan kommer Ulf Lewin som leder resan att hålla föredrag om Guatemala allmänt och idag, landets historia med betoning på mayafolket genom tiderna och landets dramatiska moderna historia, Sveriges förbindelser med landet och biståndsverksamheten, läget beträffande demokrati och mänskliga rättigheter med mera. Och framför allt: Vi får direkt kontakt med mayafolket av idag genom personer som själva är angelägna om att slå vakt om kultur, etnicitet och traditioner.
Längs Sidenvägar och i Sven Hedins fotspår genom Kina September 2014
Den så kallade Sidenvägen sträcker sig över stora delar av det forntida Asien och var egentligen flera vägar med olika utlöpare. Namnet är ett modernt påfund. Sidenvägarna knöt samman inte mindre än 26 olika länder.

Sven Hedin ledde under 40 år mellan 1893 – 1935 fyra stora expeditioner till avlägsna och obebodda trakter i Centralasien och Kina. Han hade Kashgar som bas för flera av sina turer. Bl. a försökte han vid flera tillfällen bestiga det 7546 m höga berget Mustagh Ata. Han tog sig fram runt och genom Taklimakanöknen och fann forntida städer, studerade den vandrande sjön Lop Nor som idag är saltöken. Hans huvudintresse förefaller ha varit att kartlägga de områden han reste igenom.